DOMÁCÍ ČERSTVÝ SÝR - bez použití syřidla

Potřebné ingredience
ČERSTVÝ SÝR cca 520 g Potřebujete : 1,5 l čerstvého mléka; 0,5 l podmáslí; půl kelímku kysané smetany a půl kelímku bílého jogurtu. Používá se čerstvé mléko nejlépe plnotučné 3,5 % tuku ( trvanlivé v krabici, UHT ne). Kysaná smetana nejlépe bez přidaných škrobů a poctivý bílý jogurt.
Postup přípravy

Podmáslí, kysanou smetanu a jogurt nalijeme do většího hrnce a promícháme metličkou. Přilijeme mléko a necháme půl dne odpočívat při pokojové teplotě.

Poté vše zahřejeme po dobu 45 min. Četla jsem na 40°, ale při této teplotě se nic nedělo, proto jsem zahřála víc. POZOR NEVAŘIT !!
Po pár minutách vznikla pudinková hmota a poté se začala oddělovat syrovátka od sýřeniny.
Nyní jsem velmi opatrně a pomalu zamíchala především odspodu, aby nedošlo k nadměrnému zahřátí.

Vyčkávejte a až bude syrovátka vodová, již neohřívejte a směs nalijte do plátýnka či plenky.

Nejprve jsem vložila plenu do cedníku a větší část syrovátky odkapala do mísy. Poté jsem plenu pověsila a nechala kapat asi 2 hod.

Množství syrovátky bylo cca 1,5 l
Vychlazenou jí ředím s ovocnou šťávou. Mňam.

Hustý sýr jsem osolila a přidala sušené bylinky.
Lze přidat i česnek, křen, jarní cibulku, papriku, různé druhy koření, olivy, ořechy,
nebo med, rozinky a jemně strouhanou karotku....
Zkrátka co Vás napadne ;-)

Dobrou chuť :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu























